První racek malý

     14.5.2021 jsme si s tátou řekli že bychom odpoledne mohli jet na chytačku ne na nějakou známou lokalitu, ale na pole za naším panelákem. Hned při příjezdu nás překvapí 2 samci ťuhýka obecného - (141.), a také nezaměnitelný zpěv cvrčilky zelené. Do sítě se chytá rehek zahradní, ťuhýk obecnýbudníčci a koňadry. Okolo 15:00 volá Libor S. jestli večer nechceme jet do Líní že prý tam má být pustovka. Samozdřejmě že souhlasíme a v 17:15 vyrážíme. Na místě jsme v 17:35 a koukáme se po bahňácích, ale hlavně po pustovce. Libor přijíždí přesně v 18:00 a prohlíží hladinu svým stativákem Meopta, ale dopadl stejně jako my, když jsme hladinu prohlíželi binokulárem - nic. Dnes tu prostě není až na 3 chocholačky a 3 rákosníky proužkované nic zajímavého. Jen ti chechtáči a březňačky. Okolo 19:30 přijíždí i Milan H. a hned hlásí: ,,Není támhle racek malý?" A samozřejmě to racek malý - (142.) - LIFER - (164.) byl. A i když je v ČR pravidelně na průtahu tak pro polovinu výpravy to byl lifer


Racek malý (Hydrocoloeus minutus) FOTO: Libor Schröpfer

 A po chvíli zase hlásí: ,,Hele! Koroptev!" Kouknu se tím směrem, a jsou tam hned 2 koroptve polní - (143.) - LIFER - (165.). Asi v 20:30 se přesouváme na r. Odval kde chceme zkusit bukáčka. 

     Létají stovky břehulí a vlaštovek. Pozorujeme i 2 ostříže, jak na vlaštovky útočí, a všímáme si i běločelky, která je na lokalitě už velmi dlouho, slyšíme min 3 rákosníky velké - (144.), ale po bukáčkovi ani stopy. A po pustovce taky. Potěšil nás alespoň jeřáb popelavý, který letěl nocovat do PR Líně. A zde jsou kompletní  seznamy, jak z Líní, tak i z Odvalu.

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Renata Javůrková, Michal Javůrek jr., Libor Schröpfer, Milan Haas


     15.5.2021 jsme se zase vypravili na chytačku na pole za bytovku. Největším překvapením byla trojice bramborníčků hnědých, ale hlavně zpěv rákosníka zpěvného - (145.) - LIFER - (166.). Do sítě se chytil strnad rákosní, straka obecná a tátovi se splnil tajný sen, protože chytil cvrčilku zelenou. Poté, když jsme jeli na chvíli na zahradu a projížděli jsme kolem řeky, táta prudce zaszavil a upozornil mě na zpívající cvrčilku říční - (146.) - LIFER - (167.). Během toho se chytli také 3 rákosníci zpěvní.

Komentáře

  1. Ahoj, že označujete druhy čísly, která znamenají počet druhů pozorovaných v příslušném roce je fajn. Myslím, že, nejen já, bychom přivítali i číslo u příslušného liferu. Co vy na to Michalové? :) Libor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za reakci, také jsem o tom tak přemýšlel. Každý návrh na zlepšení vítáme. MJ jr.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Birding na Fuerteventuře