Sobotní chytání

      Je sobota 1.5.2021 6:25 a my vyrážíme nabrat Lucku V., protože jsme jí slíbili, že ji vyvezeme na chytačku. Čekáme na domluveném místě u přehrady České údolí, a krátíme si čekání tím, že pozorujeme hladinu. A vyplatilo se to, protože jsme objevili 2 pisíky obecné - (127.). Lucka dorazila a můžeme se konečně vydat do Staňkova na Zubřinu. 

     Dnes nás pro změnu vítá slavík s kvíčalou. Postavíme první síť, postavíme druhou síť a bác - kuku-kuku. konečně se ozvala kukačka obecná - (128.). Zkoušeli jsme ji nalákat do sítě. Netrvalo ani 10 minut a byla tam! Bohožel se po 5 vteřinách zase vyvlíkla.

                                    kukačka obecná (Cuculus canorus) FOTO: Lucie Votrubcová

Dále chytáme ze zajímavějších druhů např.: lejska černohlavého, strakapouda velkého nebo slavíka obecného. Pak nevidíme, ale slyšíme cvrčilku zelenou (129.). To už je ale pomalu 16:00 hodin, a ještě jednou zkoušíme kukačku do sítě. Samozdřejmě tam po pěti minutách zase spadla. A tady trháme rekordy, protože se vyvlíkla až po 30 sekundách! No nic balíme a jedeme do Líní!

lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca) FOTO: Lucie Votrubcová


 strakapoud velký (Dendrocopos majorFOTO: Lucie Votrubcová


slavík obecný (Luscinia megarhynchos) FOTO: Lucie Votrubcová


     Hned po příjezdu je slyšet cvrčilka zelená, a když se dobře zaposlouháme, slyšíme i cvrčilku slavíkovou (130.) - LIFER - (153.). Dál tu nic zajímavého, kromě rákosníka proužkovaného není. Při cestě na Odval vidíme čejky, holuby a min. 2 bramborníčky hnědé - (131.) - LIFER - (154.).
     Na Odvalu je pořád 1 husa běločelá, ukázal se nám 1 sameček sýkořice vousaté (pro Lucku lifer), a zazpíval i rákosník obecný.

sýkořice vousatá (Panurus biarmicus) FOTO: Lucie Votrubcová


husa běločelá (Panurus biarmicusFOTO: Lucie Votrubcová

Účastníci chytačky/pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr., Lucie Votrubcová

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře