Tři březnové lifery

      Je sobota 20.3.2021 a kolega Milan H. pozoruje na přehradě České Údolí zrzohlávky rudozobé, takže tam s tátou jedeme. Vidíme zde hejno asi 40 kormoránů velkých dále 2 potápky roháče a nějaké ty březňačky. No nic, třeba příště. 

     Ještě jedeme do Lužan na Lužanský r. Hned po příjezdu registrujeme pár lžičáků pestrých (83.) - LIFER - (130.) je zde také hodně racků chechtáčů a kachen březňaček

     Dál jedeme na Zelený háj na chytačku. Jako náš první odchycený druh tohoto roku je možná trochu překvapivě sýkora uhelníček. Dál už nic nechytáme. Pozorujeme křivky obecné, pravděpodobně budeme první kdo na této lokalitě prokáže jejich hnízdění. Dál pozorujeme čížky lesní, strnady obecné, a nějakou tu lesní drobotinu. Přijíždí Pepa a zkoušíme kulíšky. Dlouho nic, ale potom se jeden samec v dálce ozval, blíže nepřiletěl, škoda. Sluky jsme neviděli, taky škoda. 

Účastníci pozorovačky/chytačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr. částečně i Josef Prokop 


     Je neděle 21.3.2021 a ještě dáváme šanci zrzohlávkám. Tentokráte s námi jede i mamina. Snad kromě skřivanů polních jsme neviděli nic zajímavého, to se ale změnilo ve chvíli kdy jsem zvednul dalekohled. Na první pohled: poláci velcí, ale na ten druhý: no jasně!! Vždyť je to pár zrzohlávek rudozobých (84.) - LIFER - (131.). Hurááá. 

     To už ale jedeme do Radobyčic kde nic zajímavého kromě prasat divokých nebylo. 

      Další zastávkou jsou Bolevecké rybníky. Na Seneckém r. nebylo nic zajímavého. Na Košináři stavěli lysky svá hnízda. Na Malém Boleveckém r. je labutí hnízdo. Na Velkém Boleveckém r. si dáváme hranolky - mňam. A zdálky už vidím hejno kachen, ale později zjistím že v něm stejně převažují lysky černé, no hurá. Ale stejně zde vidím 2 hvízdáky euroasijské a 2 poláky chocholačky. Jdeme blíž, a mezi hvízdáky je jeden polák velký (85.) - LIFER - (132.). To už je na mě moc vzácných druhů - jedeme domů. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Renata javůrková, Michal Javůrek jr.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře