Velikonoční sběr druhů

      V Neděli 4.4.2021 okolo 7:30 jedeme do Líní do PR Nový rybník, kde chceme nasbírat nějaké ty druhy do year listu. Už u příjezdu nás vítá pár pářících se poštolek obecných a přeletující hřivnáč. Sotva vylezeme na pozorovatelnu, všímám si 3 lžičáků pestrých, nádherného páru jeřábů popelavých, pětice racků chechtavých a několik čejek chocholatých. Po chvíli dostane táta nápad, nalákat na hlas slavíka modráčka. Chvíli ten hlas pouštíme, a najednou se v rákosí cosi zatřepalo, a opravdu jsou to dva samci slavíka modráčka - (91.). Dál už pozorujeme jen několik čírek obecných a kopřivek

     Jedeme o kousek dál na r. Odval ve Zbůchu, kde vidíme pár motáků pochopů - (92.) a mraky hus velkých. Pak zkoušíme lákat to pro co jsme sem přijeli, a po chvíli se i oni objeví. Správně, řeč je o dvou samečcích sýkořice vousaté - (93.) - LIFER - (136.), které k nám přiletěli na 1,5m. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr.

      V Pondělí 5.4.2021 okolo 14:45 vyrážíme s tátou posbírat ještě nějaké druhy. První zastávka je Nový r. ve Dnešicích. Je zde hodně lysek černých, o něco méně březňaček, registrujeme jednoho pochopa a chvíli poté i potápku roháče. Všímáme si i kopřivek a čírek obecních, ale hlavně vidíme 3 čírky modré - (94.) - LIFER - (137.). V   

     Přestavlcích na Mlýnském r. poletuje nad rybníkem hejno 35 vlaštovek obecných - (95.).     

     Jedeme do Merklína na Merklíňák. Tam jsou mraky kormoránů velkých a racků chechtavých, v rákosí sedí bramborníček černohlavý - (96.). A při odjezdu jsme zhlédli krátký letecký souboj orla mořského a orlovce říčního - (97.) - LIFER - (138.)

     Pak jedeme na chvíli ke známému kde si dáváme podbělový čaj a Fidorku - Mňam. 

      Předposlední zastávka je r. Drnovka mezi Bukovou a Kloušovem kde jsem před rokem pozoroval dudka chocholatého. Je zde hodně březňaček a 1 čírka obecná. Vidíme také několik vlaštovek a konipasů bílých. Nacházíme hnízdo labutí velkých, loví zde pochop a v bahně pobíhají 3 vodouši kropenatí - (98.)

     Poslední zastávka je PR Nový rybník v Líních. Cestou se hodně rozpršelo, takže jsme to jen rychle prolítli a viděli jsme 11 lžičáků pestrých.

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře