Dva dny na jihu

      Je pondělí 5.7.2021 a my jedeme na pozorovací výlet do Českých Budějovic. vyrážíme v 12:30 a ve 14:40 jsme v penzionu, kde dnes přespíme. Ale ještě předtím jdeme na pozorovačku do PR Vrbenské rybníky. 

     Na Mladohaklovském rybníku je nejzajímavější asi lyska černá s mládětem. 

Lyska černá (Fulica atra) s mládětem

     Na Velkém Vávrovském rybníku vidíme několik roháčů s mláďaty, ale hlavně 2 kvakoše noční - (153.) - LIFER - (174.). 

     Na rybníku Domin jsme odhadli cca 2000 chechtáčů. Pak zde vidíme 16 potápek černokrkých - (154.) - LIFER - (175.). Dál zde vidíme 8 zrzohlávek obou pohlaví, cca 10 chocholaček a 15 poláků velkých. Pak potkáváme Lukáše Brezniaka, který nám doporučuje, že na kolpíky je nejlepší severní strana Nového vrbenského rybníku. Loučíme se a pokračujeme dále směr rybník Bažina. 

     Na Bažině je dalších cca 500 chechtáčů, 2 husice nilské a jinak nic zajímavého. 

     Na Novém vrbenském rybníku je jen jeden kolpík bílý - (155.) - LIFER - (176.), ale možná jich bylo víc, jen my jsme si jich nevšimli. Dále vidíme 2 volavky stříbřité - (156.) - LIFER - (177.), a dalších 6 kvakošů

     Na Starém vrbenském rybníku létali 2 rybáci obecní - (157.), 1 kvakoš noční, ale jinak nic víc. 

     Na rybníku Černiš je 10 chocholaček, 10 poláků velkých, 1 volavka popelavá a 1 husice liščí. 

     Cestou zpět jdeme znovu kolem rybníku Domin a potkáváme zde dalšího birdwatchera, který si vychvaluje Knížecí rybník, že jsou tam pisili. Loučíme se, odcházíme a pán na nás mává že: ,,Támhle je černohlavej s mladejma." A skutečně na 1 ostrůvku odpočívá 1 ad. racek černohlavý - (158.) - LIFER - (178.) s 2 juv. jedinci. Kompletní seznam naleznete zde.

     Druhý den, v 9:15 vyrážíme do Mladošovic na vlhy pestré. Hned po příjezdu si několika vlh - (159.) - LIFER - (179.) všímáme. Všímáme si také fotografa s nastartovaným fotoaparátem na vlhy. Já jsem napočítal celkem 8 vlh. 

     Pak jedeme na Novohaklovský rybník, tam nebylo kromě rybáka obecného nic zajímavého. 

     Naše cesta vede do Čejkovic na Mlýnský rybník. Chvilku pozorujeme hladinu, na bojce sedí rybák obecný, prohánějí se tu chechtáči, celkem klid. Otočím se směrem na sádky, a cca 10 m přede mnou stojí krásná volavka stříbřitá. Užíváme si, že je u nás tak blízko a po chvilce jedeme na Knížecí rybník. 

     Tam je cca 50 poláků velkých a 40 chocholaček. Je zde obrovské množství bahňáků, někteří jsou i na druhé straně rybníka, ale u těch sotva rozeznáváme siluety. To je spíš na stativák. A z bahňáků, kteří jsou blíže určujeme 1 pisíka obecného, 2 vodouše šedé - (160.), z vrubozobích je to 1 pár husic liščích s mládětem, a z dravců jsou to potom 2 orli mořští. Chvíli se koukáme na hladinu, a táta povídá: ,,Asi vidim ty tvoje pisily." Ano, na severním břehu odpočívá hned 7 pisil čáponohých - (161.) - LIFER - (180.). 

     Pak jedeme na oběd. A pak domů. Cestou ještě navštímíme rybník Blatec v Dívčicích, kde pozorujeme 5 rybáků obecných a 2 husice liščí.

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Renata Javůrková, Michal Javůrek jr. 

Celkem jsme za 2 dny strávené na jihu Čech pozorovaly krásných 52 druhů ptáků. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře