Pozorovačka ve východních čechách

      V pátek 10.9.2021 ve 14:00 hodin jsem přišel ze školy celý natěšený na výlet na východ Čech. Vyjíždíme ve 14:25. Cesta je dlouhá, všude samé kolony, ale nějak jsme to zvládli. Do Poděbrad jsme dorazili cca v 17:20 a přespali jsme u mé prababičky. 

     V sobotu ráno v 8:00 vyjíždíme směr Žehuň, když nám přes cestu přeběhnou 3 koroptve. Na rybníku je hodně lysek,  samice lžičáka, labutě, racci, z rákosí kvičí chřástal, je to pěkná lokalita. 

     Další zastávka je Sopřečský r., kde opět kvičí chřástal a prohánějí se tu proužkáči. Jinak ale nic zajímavého. 

      Následuje nádherný Bohdanečský r., kde se nám na rozdíl od předchozích rybníků chřástal i ukázal. Pak je tu hodně poláků, racků, a labutí. Zrovna pozorujeme krásnou chocholačku, když najednou z ničeho nic nám zavolal Libor, že u Chotěšva je luněc šedý. No nic, nemůžeme být všude. Na našem harmonogramu jsou ještě písníky Oplatil a Třesický r., tam ale nebylo nic zajímavého. 

     Pak ještě do Lysé n. L. na výstavu NaturaViva, kde se podíváme na dalekohledy Swarovski, Meopta a Fomei. A pak tradá domů. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr. 


     Po cestě jsme se ale rozhodli, alespoň zkusit jestli tam ten luněc stále bude. Na dálnici D5 tedy vyjíždíme až exitem 89 a míříme přímo do Chotěšova na místo, které dával Libor na Facebook. Tam je už Jaroslav Zeman se stativákem. Jdeme k němu a najednou vidíme letět nějakého šedého dravce. No jo, je to on. Luněc šedý (172.) - LIFER (186.) v celé své kráse. Jarek říkal, že než jsme přišli, tak luněc seděl asi 45 minut jen cca 75 m odtud. Ale teď se zvedl, a letěl někam do pole. Chvíli jdeme, chvíli koukáme, a pak jsme ho našli, jak odpočívá na snad jediném keři na poli. 

Dokumentačka luňce (Elanus caeruleus). Foceno přes stativák. 

Přes Jardovo stativák je luněc vidět krásně, ale můj mobil to prostě nezvládne vyfotit tak, aby bylo vše zaostřené. 
S luňcem jsme ještě asi půl hodiny, mezitím jednou zalovil, a pak jedeme domů. Ještě jednou Libore, díky! 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr., Jaroslav Zeman

Luněc šedý (Elanus caeruleu) při požírání hraboše

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře