Cesta na sever

     Dne 17.11.2021 jedeme s tátou na dlouho očekávanou výpravu na VN Nechranice a okolí. Nejen proto že je tam teď chaluha velká, ale i proto, že jsme tam nikdy nebyli. Vstáváme v 6:15 a v 6:45 vyrážíme. Cesta je dlouhá, na místě jsme až v 8:25. Ale i přehrada je dlouhá, a kdybychom neměli stativák, neviděli bychom ani do půle nádrže. 

     První pozorovací bod je jih hráze. Z hladiny nás vítá racek středomořský - (179.) - LIFER - (190.), a racek bouřní - (180.). Dále vidíme spousty březňaček, roháčů a 3 poláky chocholačky. Chaluha ale nikde. Další pozorovací bod je ve Vadkovicích. Odsud vidíme další racky, a plašíme bažanta. Vidíme zde také několik kormoránů, a to je vše. Další pozorovací bod je poloostrov v Tušimicích. Vidíme racky bělohlavé, středomořské, chechtavé a bouřní. Možná mezi nimi byli i stříbřití, ale my jsme je neviděli. Na druhé straně nádrže odpočívají 3 hoholové. Nejednou se tátovi ve stativáku objeví potápka rudokrká - (181.) - LIFER - (191.) v zimním šatě. Chaluhu nenacházíme. S přehradou se budeme muset rozloučit bez chaluhy. Ještě se stavíme na hrázi, a hle. Stojí zde racek stříbřitý - (182.) - LIFER - (192.).Také zde potkáváme jednoho extra spolupracujícího racka středomořského, který má na noze odečítací kroužek. Odečteme, a jedeme směr VN Újezd! 

     Tam jsou mraky kormoránů velkých, racků bělohlavých, a docela dost racků středomořských. A najednou vidím ve stativáku 2 krásné bernešky velké - (183.) - LIFER - (193.). Pravděpodobně jsou to ty samé, jako byli 14.11. na Nechranici. 

Dokumentačka bernešek (Branta canadensis) 

Jsou v klidu, a dávají mi prostor natočit krátké video. Vidíme zde také hejno morčáků velkých, čírek obecných a také hodně březňaček. Jsou zde spousty hus, a mezi nimi je cca 20 běločelých. Zničehonic se zde zjevilo hejno lžičáků pestrých. Táta má v jednu chvíli pocit, že slyší sýkořici, ale byl to asi opravdu jen pocit. Také nás potěšil krásný vybarvený konipas horský. Trochu nás tlačí čas, takže si budeme muset odpustit zastávku na Lenešickém rybníku. 

     Další zastávka je tedy jezero Most. Na hladině je minimálně 800 lysek. Nejzajímavější druh je zde asi letící samec hohola severního. 


     Příští zastávka je doma. A i když jsme neviděli chaluhu, tak jsme si to užili. A navíc jsme pozorovali krásných 35 druhů

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře