Další nové druhy

 Dnes 16.1.2022 jsem ráno neměl ani potuchu o tom, že dnes uvidím 9 přírůstků do year-listu. Hlavním cílem výpravy bylo především sčítání vodních ptáků v Líních a ve Zbůchu. 

     Začínáme v 8:20, kdy na rybníku Okružinka pozorujeme jediného ptáka - volavku popelavou. Následně v PR Nový rybník Líně pozorujeme 25 kachen divokých, 15 čírek obecných a 2 volavky bílé. Rybník je z 85% zamrzlý. Husy včetně 2 běločelých a 2 husic nilských (61.) se zdržují na poli. Pak pozorujeme také jediného strnada rákosního (62.). Dál pozorujeme poštolku obecnou jak doráží na káni lesní. Druhá poštolka doráží pro změnu na jestřába lesního (63.), který se snaží odpočívat na posedu. Za chvíli to nevydrží a odlétá. A potěšil nás také střízlík obecný (64.). 

     Další sčítací lokalitou je Zbůch. Rybník je zcela zamrzlý. Jediným vodním ptákem na lokalitě je 11 labutí velkých na poli. Když odjíždíme, pozorujeme 25 konopek obecných (65.). 

     Pak jedeme do mokřadu Úherce. Když přijeme na lokalitu, všímáme si na poli 2 hus běločelých. Je zde i 1 strnad obecný. Jinak tu nic zajímavého není. 

     Teď je čas posbírat i lesní druhy, proto jedeme do lesa nad Městem Touškovem. Prvním pozorovaným druhem je sýkora uhelníček (66.). Jdeme kousek dál a slyšíme datla černého (67.). Zkoušíme ho i nalákat blíž, ale z nějakého nepochopitelného důvodu jsme nalákali akorát krkavce velké. Dalším druhem, kterého chceme nalákat je králíček obecný. Neuběhne ani minuta a přilétne, a pak další, a pak další. Celkem jsme pozorovali 5 králíčků obecných (68.). Když jsme na konci cesty, chceme nalákat ještě šoupálka krátkoprstého. A do 2 minut přilétli min. 2 šoupálci krátkoprstí (69.). Dalším druhem, který se zde vcelku běžně vyskytuje je sýkora parukářka. Tu jsme bohužel nenalákali. Třeba příště. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr.

     Dnes jsme pozorovali celkem 34 ptačích druhů z toho 9 druhů vodních. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře