Podruhé na Mostecku...

 V pátek 7.1.2022 jsme šli spát s tím, že ráno vymyslíme, kam vlastně pojedeme na pozorovačku. 

     Nejdříve jsme chtěli jet do Líní, pak jsme to změnili na Tachov, pak na Nepomucko a pak na Mostecko a Chomutovsko. Než vyrážíme, voláme narychlo Lucce V., která říká, že zrovna vstává, ale že se ráda přidá. Zorganizovat výlet trvá dlouho, a proto z Plzně vyrážíme až v 9:00.

    Když jedeme kolem exitu 66 z dálnice D7, pobíhá po něm koroptev polní. Ne! Počkat! To není koroptev, je to orebice rudá uniklá z chovu 😂😅. Kocháme se tímto exotem a jedeme dál. 

Orebice rudá (Alectoris rufa) na sjezdu z dálnice D7
FOTO: Lucie Votrubcová

     První zastávkou je jezero Most v 10:30 hodin. Potěšily nás tu lindušky horské (42.), i zimující rehek domácí (43.). Je zde i několik hoholů, osamocený ledňáček (44.) a nesmí chybět březňačky. V převaze jsou tu lysky a racci. My jsme si všimli několika bělohlavých (45.), 3 bouřních (46.) a cca 100 chechtavých (47.). Jeden z nich má na noze odečítací kroužek. Naštěstí je tak blízko, že se dá snadno odečíst. Když popojdeme kousek dál, všimneme si potápky žlutorohé (48.) - LIFER - (196.), jak odpočívá ve společnosti poláka velkého. (Lucka doma zjistila, že se nejedná o p. velkého, ale o poláka kaholku (49.) - LIFER - (197.)!!!!!


Jediná dokumentačka poláka kaholky (Aythya marila) 
FOTO: Lucie Votrubcová


Potápka žlutorohá (Podiceps auritus) 
FOTO: Lucie Votrubcová

     V jednu chvíli pozorujeme asi jen 30s morčáka malého (50.), který přilétne, ale hned zase odlétne. Kromě lysek a racků jsou nejpočetnější poláci velcí (51.), poláci chocholačky (52.) a v počtu cca 30 jedinců je zde potápka roháč (53.). Posledním přírůstkem do letošního year-listu na této lokalitě bylo min 40 kopřivek obecných (54.). V dálce pak vidíme hejno hus velkých. Turpany hnědé, kteří byli na lokalitě včera pozorováni, jsme bohužel neviděli. 

Osamocený ledňáček říční (Alcedo atthis), který odpočívá na zábradlí
FOTO: Lucie Votrubcová

Hoholi severní (Bucephala clangula) nás doprovázeli po celou cestu 
FOTO: Lucie Votrubcová

Zasněžený polák chocholačka (Aythya fuligula) 
FOTO: Lucie Votrubcová

Zimující rehek domácí (Phoenicurus ochruros) 
FOTO: Lucie Votrubcová
 
     Další zastávkou je VN Újezd ve Vrskmani. Moc druhů zde nepozorujeme. Jsou zde sice spousty racků bělohlavých a kormoránů velkých, ale co se týče druhové rozmanitosti, moc slavné to tu není. Nejzajímavější druh na lokalitě je morčák velký, těch je tu asi tak 15 - 20. Občas se do stativáku vloudí jedinec, který má jisté znaky na mprostředního. U žádného jsme to ale s jistotou nepotvrdili. 

     Při cestě na VN Nechranice, jsme si na poli všimli hejna 15 koroptví polních (55.). Rychle vyskakujeme z auta, chvíli je pozorujeme, Lucka je fotí. A jedeme dál! 

     Další a poslední zastávkou jsou Nechranice. Parkujeme před obcí Nechranice a po schodech se vydáváme na hráz. Z hráze vidíme racky bělohlavé a min 1 racka stříbřitého (56.). Popojedeme o kousek dál a vidíme hejno racků. Jsou v něm hlavně bělohlaví, několik stříbřitých a bouřních. Vidíme i racka bělohlavého, který si hraje s plastovým kelímkem. Toho zdokumentujeme a jedeme na další pozorovací bod. 

Racek bělohlavý (Larus cachinnans) s kelímkem

Když přijedeme na "kouzelné molo" v Tušimicích, odkud je vidět na celé Nechranice, přivítají nás tu svým zpěvem hýli obecní, spousta racků a roháči. Jinak tu nic zajímavého není. Když odjíždíme, všímám si hejna stehlíků obecných (57.) a pěnkav obecných (58.). 
Mám-li být upřímný, je mi docela trapně, že jsem tyto druhy pozoroval až teď :-). 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr., Lucie Votrubcová

     Dál už jedeme jen směr Plzeň. Je už docela tma, takže se nemá cenu někde zastavovat. Odvážíme Lucku a jedeme domů. Dost by mě zajímalo, jestli budou i ostatní druhy takhle rychle naskakovat. To ukáže čas... 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře