Tak jsem je dostal!

     Letos pozorují kolegové v ČR spousty kulíků zlatých. Já jsem tento rok nepozoroval ani jednoho. A proto je načase to napravit. 

     Ráno vyjíždíme v 9:00, když najednou zazvoní telefon. Je to Libor, který nám nabízí, že se můžeme přidat a cestou hledat zlaťáky. Super. Víc očí, víc vidí. 

     Sraz je v 9:20 u Přehýšovského rybníka, kde hledáme bernešku, která se tu zdržuje. Dnes to ale vypadá, že odlétla, nebo se schovala. Zkrátka tu není. Jsou zde alespoň 3 čírky obecné. Takže další zastávka je jasná - pole se zlaťáky. 

     Zastavujeme tam, kam nás zavede Libor, který už je ráno viděl. Na první lokalitě je bída. Je tu totiž traktorista a to znamená, že na zlaťáky zde můžeme rovnou zapomenout. Proto se přesunujeme dál a sice k poli u Kotovic. Hurá! Na poli totiž sedí smíšené hejno kulíků zlatých (131.) a čejek chocholatých. Popolétávají, ale ne nijak daleko. Dokonce mi dávají prostor je vyfotit a natočit video. 

Dokumentačka kulíků zlatých (Pluvialis apricaria) a čejek chocholatých (Vanellus vanellus) 


Kulíků je tu nakonec 285 a čejek 118. Je zde také 8 desítek špačků, několik strnadů a 3 skřivani. 
    
      Další zastávka je místo dobré na dravce - pole u obce Chotěšov. Mysleli jsme, že by zde mohli být piliši, ale jsou zde jen káňata obou druhů.

     Poslední dnešní zastávka je Mantov. Zde je nejzajímavější druh asi 7 kopřivek. Libor říká, že začátkem dubna je to tu dobré na odchyty chřástalů. Uvidíme. Loučíme se, odjíždíme. 
     
     Odpoledne ještě jedeme do Příšova vyčistit a opravit budky, které nám zničil strakapoud. Zkoušíme i něco málo chytit, ale bez úspěchu. Těším se až zde budeme chytat ve velkém. 
     Dnešní den byl celkem úspěšný. Pozorovali jsme 31 druhů a mám 1 přírůstek do year-listu. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek jr., Libor Schröpfer

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře