Tak už 152...

     Dnes 9.4.2022 jsme jeli na kontrolu rybníků a polí do okresů PS a PJ. V 9:45 nabíráme Lucku V. a jedeme do Líní. 

     Prvním zajímavým druhem je moták pochop (150.). Byl to samec. Teď mě napadá, že jsme za celý den viděli asi jen 1 samici. Ale to docela odbočuji. Dalším zajímavým druhem je několik lžičáků, hvízdáků, kopřivek, čírek o., a 2 poláci velcí. Mojí dobrou tradicí je, že vždy zkontroluji všechny racky chechtavé, zda se mezi nimi neschovává žádný vetřelec. Dnes se to vyplatilo, objevil jsem totiž ad. racka černohlavého (151.). Je to krásný pták. Zkouším dělat několik fotek mobilem přes spektiv, ale nic moc. 

Racek černohlavý (Ichthyaetus melanocephalus) 

Další zajímavé ptáky nenalézáme, a proto jedeme dál. 

     Zastavujeme před Zbůchem na polní louži, ale vzápětí zjišťujeme, že jsou zde stejně jen čejky chocholaté.

     Proto další zastávkou je mokřad v Úhercích. Nejzajímavější druh je určitě pár jeřábů popelavých, vysoko táhnoucí moták pochop a přeletující holub doupňák, který také potěšil. 

     Poté jedeme do Přehýšova, a když projíždíme okolo Jánského mokřadu, vidíme pár bramborníčků černohlavých. Zřejmě zde zahnízdí.

     V Přehýšově je na poli a rybníku celkem 34 labutí velkých, na vodě je 7 chocholaček, 1 čírka, 2 husy velké a několik racků chechtavých. Přelétly 3 hejna holubů hřivnáčů (celkem 400 ex.) a celkem zde létají 3 pochopové. 

     Když jedeme do Vsi Touškova, zastavujeme se v jedné vesnici, kde jsme před několika dny pozorovaly sýčka obecného. Když dojedeme na místo, kde normálně sedává, zjistíme že sýček sedí na budce a spí. Nádhera. Pro Lucku je to lifer. Po chvíli ale odlétá. 


Překvapený sýček obecný (Athene noctua) 
FOTO: Lucie Votrubcová

     Na Touškovském rybníce je živo už jenom proto, že právě přilétli orel mořský, moták pochop a luňák hnědý (152.). Okamžitě si všímáme samce čírky modré, několika lžičáků, kopřivek, kolem letí se svým typickým hlasem čejka a v dálce loví luňák červený. Poslední zajímavý druh je pár husic rezavých.

     Poté se přesunujeme na rybník Drnovka. Dnes je zde 8 kopřivek, vodouši kropenatí, 4 bekasiny a 1 kulík říční. 

     Poslední navšívenou lokalitou je Merklínský rybník. Jeli jsme sem hlavně kvůli Lucce, která letos zatím neviděla slavíka modráčka. Opravdu tady je. I přes déšť zde zpívá slavík modráček. 

     Pak už jedeme opravdu domů. Bylo to krásné ptačí dopoledne, za které jsme viděli celkem 56 druhů ptáků. 

Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek ml., Lucie Votrubcová

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře