Rovná stovka

     Je 14.5.2022 00:00 hodin a Globální big day právě začíná. Určitě by se našel někdo, kdo letos dělá ,,čtyřiadvacetihodinovku ", ale na to my nemáme trpělivost. V tomto příspěvku si dovolím rozepsat všechny druhy, které jsme dnes viděli, ale i všechny lokality, kde jsme dnes byli. 

     Vstávám až v 4:30, otevírám okno a poslouchám první pěvce. Někteří kolegové jsou určitě už pár hodin na nohou. Ale z prvních druhů tu máme kosa černého (1.), po chvíli slyším i rehka domácího (2.) a určitě i sýkoru koňadru. (3.). Když máme vše zabaleno, tak v 5:00 vyrážíme do Líní. Přes cestu nám ještě přeběhla straka obecná (4.).

     Ve vsi slyšíme vrabce domácí (5.). Zajímavé je, že u pozorovatelny stojí auto, ve kterém někdo spí. Nad PR Nový rybník se vznáší mlha. Není nic vidět. Zkoušíme ale určovat zatím podle hlasu. Slyšíme cvrčilku zelenou (6.), chřástala vodního (7.), budníčka menšího (8.). Slyšíme, později i vidíme rákosníky proužkované (9.) a strnady obecné (10.). Přeletují holubi domácí (11.) a 1 čáp bílý (12.). Na plno zde zpívají skřivani polní (13.) a z rezervace se ozývají i racci chechtaví (14.). Protože už nic nepozorujeme, rozhodujeme pro strategii, že nejprve navštívíme jiné rybníky, a potom se sem vrátíme. Po cestě na rybník Odval zahlédneme bažanta obecného (15.) a bramborníčka černohlavého (16.). 

     Na Odvalu plavou v 5:30 kachny divoké (17.) a u rákosí stojí volavka popelavá (18.). Pak zde připisujeme pěvce - pěnice černohlavá (19.) a slavík obecný (20.) zde prozpěvují na celé kolo. Pěnice hnědokřídlá (21.) sedí na drátech. Po břehu pochoduje třasořitka konipas bílý (22.) a z rákosí slyšíme několik rákosníků velkých (23.). Pak přelétne několik racků chechtavých a my jedeme dál. 

     Na mokřadu v Úhercích jsme v 5:50 a hned připisujeme hrdličku zahradní (24.), vrabce polní (25.), kavky obecné (26.), holuba hřivnáče (27.), všude létají špačci obecní (28.) a zahlédneme i vlaštovku (29.) s jiřičkami (30.). V aleji sedí dnešní první konopky obecné (31.). V rákosí je živo. Strnadi rákosní (32.), rákosníci proužkovaní a schovává se tam i štěkající srnec. Poté slyšíme drozda zpěvného (33.) a nad hlavami přeletuje krkavec velký (34.). Když odjíždíme, vidíme, jak na hladinu rybníčka dosedá husice nilská (35.).

     Další zastávkou je v 6.15 polní louže na okraji obce Zbůch. Poletuje zde čejka chocholatá (36.). Na bahně jsou 3 kulíci říční (37.) a 1 vodouš bahení (38.). Je zde ještě konipas luční (39.) i bílý a osamocený skřivan polní.

     V 6:30 jsme u dalšího mokřadu, a sice v Týnci. Pozorujeme zde první 3 motáky pochopy (40.) a slyšíme první cvrčilku slavíkovou (41.). Dále je zde opět strnad rákosní a rákosníci proužkovaní, kteří nás nakonec budou provázet téměř celý den.

     Poté se rozhodujeme opět zkusit Líně, jestli už neopadla mlha. Jsme tam v 7:00 a mlha zde není. to je dobře. Seznamujeme se s tím pánem, co spal v autě. Je to fotograf Petr Pavliska, kterému dáváme tipy na další dobré ptačí lokality. Co se týče zajímavých druhů, stále je zde samec zrzohlávky rudozobé (42.), připisujeme také kopřivky obecné (43.), lysky černé (44.), volavku bílou (45.), z dravců zatím jen káni lesní (46.) a poštolku obecnou (47.). Za chvíli přijíždí i Libor. Chvíli si povídáme, pak přilétnou 3 jeřábi popelaví (48.). Na rybníku se objevuje labuť velká (49.) a v dáli krouží luňák červený (50.). Pak se loučíme a jedeme na Touškovský rybník

     Když jedeme přes pole u Chotěšova, všimneme si dvou bělořitů šedých (51.) (182.), kteří jsou 1. dnešním přírůstkem do year-listu.

     Po cestě se zastavíme u věrného kamaráda sýčka obecného (52.), který nám dělá radost tím, že kouká z budky.

     Další zajímavostí je hlas budníčka většího (53.), který nás bací do uší ve Stodě.

     V 8:45 jsme ve Vsi Touškově a připisujeme další a další druhy. První nový druh je sýkora modřinka (54.) a po chvíli i polák velký (55.) odpočívající na hladině. Je zde také další cvrčilka zelená, pěnice hnědokřídlá a na hladině další 4 husice nilské. Z hladiny připisujeme lžičáky pestré (56.) a z nebe luňáka hnědého (57.) a vrány černé (58.). Pak je tu ještě jedna kopřivka a my vyrážíme dál.

     Další naší zastávkou je Mantov. Jsme tady v 9:10. První stanoviště je dančí výběh, kde ale dnes žádní bahňáci nejsou. Slyšíme zde ale zvonohlíka zahradního (59.), rehka zahradího (60.), červenku obecnou (61.), střízka obecného (62.), zasměje se žluna zelená (63.) a přelétne sojka obecná (64.). Když popojedeme o kousek dál, zaslechneme zpěv žluvy hajní (65.) (183.). Později je i vidíme, je to pár. Ukáže se také brhlík lesní (66.). No, a potom následuje tradiční procházka loukou vedle Velkého rybníka. Přibývají další druhy. Pěnice slavíková (67.), strakapoud velký (68.), rákosník obecný (69.) (184.) a kukačka obecná (70.). V rákosí zahlédneme i slavíka modráčka (71.). Chvíli pozorujeme i rodinku labutí velkých s 8 mláďaty. Vracíme se a zaslechneme zpěv ptáka roku zvonka zeleného (72.). Poslední stanoviště této lokality je u řeky, kde připisujeme 1 sedmihláska hajního (73.) (185.). A při odjezdu nám nad hlavou zakrouží silueta rorýse obecného (74.).

Rodinka labutí velkých (Cygnus olor)

     V Dnešicích na Utopeném rybníku jsme v 10:40. Velkým překvapením byl bramborníček hnědý (75.) hnedka u cesty. Pozorujeme zde potápky roháče (76.) a husy velké (77.). Prozpěvuje zde i pěnice pokřovní (78.) a radost udělal i ťuhýk obecný (79.) (186.). Pak v dáli zakrouží luňák červený a my se přesouváme do Přestavlk.

     U rybníka jsme v 11:10. Létá zde moták pochop, který prohání drozdy kvíčaly (80.). Pluje zde i kopřivka obecná, v rákosí jsou opět rákosníci proužkovaní. Když odjíždíme, všímáme si několika stehlíků obecných (81.). Na další zastávku jedeme okolo luk, kde ale není nic zajímavého.

     Tou zastávkou je Nový rybník ve Dnešicích, na kterém jsme v 11:30. Nepozorujeme zde sice žádný nový druh, zato vidíme potápku roháče, která si cpe rybu do krku. Jedeme dál!

Roháč (Podiceps cristatus) s rybou

     V Merklíně jsme v 12:00. Nepozorujeme zde žádný nový ani zajímavý druh. Vlastně je tady několik kopřivek. Tak aspoň něco.

     Následuje výborný oběd v restauraci U Josefa. Já si dávám výpečky, táta květák. Zapijeme to velkou kofolou a jedeme na Drnovku.

     Jsme zde v 12:50. Dnes je tu dětský tábor, takže musíme jet z druhé strany. Myslím ale, že se to vyplatilo. Téměř okamžitě si všímám konipase horského (82.), všude tu prozpěvují pěnkavy obecné (83.) a také jsme tu objevili lysčí hnízdo. Na chvíli se mi v binokuláru objeví mlynařík dlouhoocasý ssp. caudatus (84.) a pak ho i slyším. Pak si táta všímá i budky. Já za chvíli zjišťuji, že do něj létá brhlík s potravou. 

brhlík lesní (Sitta europaea) krmící mláďata

     Pak jedeme na Zelený háj, posbírat lesní druhy. První zajímavý druh je sýkora uhelníček (85.). Pak přilétnou králíčci obecní (86.) a mezi smrčky létá i obratný králíček ohnivý (87.). Je spousta druhů, které jsme zde čekali, ale nenašli jsme je zde. Např.: datel černý, holub doupňák, křivka obecná, hrdlička divoká, budníček lesní, ... To už ale slyšíme šoupálka krátkoprstého (88.) a drozda zpěvného. Poté o ucho zavadí všem známý hlas, který patří celkem běžnému, ale nádhernému pěvci - sýkoře parukářce (89.). Marně se ji snažím vyfotit, neposedí.

     Další zastávka je u Pepy Prokopa, kde jsme chtěli kroužkovat mladé krutihlavy, ale vypadá to, že ani nezahnízdili. Dáváme si koláč a jedeme dál.

     Krátce se v 15:15 zastavujeme u Zubřiny ve Staňkově. Registrujeme krutihlava obecného (90.), na celé kolo zde kuká kukačka obecná a zaslechneme i cvrčilku zelenou. Posledním zajímavým druhem na lokalitě byl dlask tlustozobý (91.)

     Poté nás čeká delší přejezd až na Dolní hornometelský rybník. Jsme tady v 16:00, ale nepozorujeme nic zajímavého. Vlastně přelétl konipas luční. Pak ještě vidíme kopřivku a jedeme do Mířkova

     Nejprve jedeme na Glázr I. Dnes je to tu docela zajímavé. Okamžitě si všímáme husic rezavých (92.) a čírky obecné (93.). Jsou zde opět početné kopřivky a na poslední chvíli si táta všímá i potápky malé (94.)

     Na Velkém Křakovském rybníku si opět všímáme dvou husic rezavých pravděpodobně z Glázru I. Jako na téměř každém rybníku nás zdraví rákosníci proužkovaní. Táta si všímá pisíka obecného (95.) a za chvíli přelétne i orel mořský (96.).

husice rezavé (Tadorna ferruginea) z Křakova

     Následuje cesta na Mezholezský rybník, kde pozorujeme 1 nový druh - poláka chocholačku (97.). Poté si myslíme, že slyšíme lindušku lesní, ale nevíme to jistě.

     Další zastávka je na mokřadu u Darmyšle, kde pozorujeme ťuhýka obecného a na rybníčku plave kopřivka. Zkoušíme lindušky luční, ale po těch jako když se zem slehne. 

     Těsně před Sobolím rybníkem pozorujeme ťuhýka šedého (98.) a hned nato strnada lučního (99.) (187.). Jinak na rybníku nic zajímavého nebylo.

     V Racově na Polním rybníku jsme v 17:40. Je tu opět strnad luční, ale jinak nic.

     Předposlední zastávkou jsou Jivjanské rybníky. Zoufale zde hledám 100. druh. Kontroluji každou kachnu, jestli to není hohol a každého pěvce, jestli to není pěvuška. Až najednou se mi dostane do stativáku zajímavý pták - vodouš šedý (100.). Mám obrovskou radost. Miluji ten pocit, když mám nějaký cíl a podaří se mi ho splnit. Pak ještě pozorujeme 1 kulíka říčního, 1 poláka velkého a plašíme luňáka hnědého.


Dokumentační fotka 100. druhu - vodouše šedého (Tringa nebularia)

     Následuje přesun do Přehýšova. Zde nepozorujeme žádný nový druh. Nejzajímavější jsou asi 2 roháči.


     Dnes to byl náš první Big day. Pozorovali jsme 100 druhů ptáků, napsali jsme 26 kompletních + 1 nekompletní seznam, byli jsme v terénu 16 hodin a mám 6 nových přírůstků do year-listu.


Účastníci pozorovačky: Michal Javůrek, Michal Javůrek ml. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře