Kouzlo jižní Moravy

      Na jižní Moravě jsme byli naposledy v roce 2018. Vůbec mě nenapadlo, že někdy budu litovat toho, že jsem tenkrát nedával pozor, co kde lítá. A dokonce si pamatuji, jak jsem v Pavlově nadával, že ta voda v Nových Mlýnech je moc zelená. Ale když se zpětně dívám na záznamy, tak stejně se nic extra zajímavého ten týden na j. Moravě nevyskytlo. Ale teď se musím polepšit.

     17.8. odpoledne vyrážíme z Plzně směr Nesyt. Cesta přes všechny silnice a dálnice trvá asi 3 hodiny, takže v Sedleci jsme v 19:30. Když jsme tak nějak ubytovaní, jdeme na pozorovačku. 

     Dnes je to poprvé, co jsem na Nesytu. Nejblíže k ubytování máme pozorovatelnu Sedlec, takže jedeme tam. Musím říct, že to tu moravští kolegové mají moc pěkné. A to nejen druhově, ale i ta příroda je nádherná. Přeletuje orel mořský a několik kvakošů nočních sem přilétá nocovat. Máme štěstí, zátoky u Sedlece jsou na bahnech, takže o bahňáky nouze není. 7 pisil čáponohých, čejky, bekasiny, vodouši kropenatí, bahenní i 2 šedí. Je tu i slípka zelenonohá a volavka stříbřitá. To by mohlo pro dnešek stačit. Jdeme zpět do penzionu a těšíme se na zítra. 

      18.8. Začínáme den pozorovačkou na Nesytu. Druhově je to tu podobné, jako včera večer. Jen v 6:30 nám přilétají kolpíci. Také přeletuje rorýs, zřejmě nějaký opozdilec. A objevují se i rákosníci. 2 proužkovaní a 1 obecný. Jo a k bahňákům se přidal 1 pisík. Cca v 7:00 se přesouváme na pozorovatelnu u Výtopy. Po cestě nejprve slyšíme, poté i vidíme vlhy pestré (206.). Jsme z toho docela překvapení (po pár dnech zjišťujeme, že jsou tu docela běžné). Zkoušíme se na pozorovatelnu dostat z jihu, ale část musíme jít pěšky. Po cestě vidíme hrdličku divokou a po polní cestě běhají pisíci

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) u Nesytu

Když se blížíme k pozorovatelně, vidíme pána, který v ruce drží bekasinu. Je to kroužkovatel, který tu byl přes noc. Z bedny ještě vytahuje vodouše šedého. Loučíme se, on odjíždí a my jdeme na pozorovatelnu. Vidíme kulíka říčního s docela novým kroužkem. To bude asi od něho. U rákosí je 1 volavka stříbřitá, létají tu rybáci obecní, na stromech sedí kvakoši - prostě nádhera. Najednou táta zaslechne kolihu velkou (207.). Také ji slyším. Bohužel jsme ji nedohledali. Také asi 30 metrů před námi proletěla mladá husice liščí. Už jsme na odchodu a najednou si táta všimnul nádherné samice žluvy hajní. Fotím si ji a odcházíme. 

     V 9:00 jsme na dalších rybnících. Jedná se o Pohořelické rybníky. Autem zajedeme mezi rybníky Zarostlý a Čahoun a hned začínáme pozorovat. Zrovna si říkám, že je to tu ideální pro kormorány malé a jako na zavolanou nám 3 ,,kormoránci" (208.) proletěli nad hlavami. K tomu sedí na stromě 5 kvakošů. Vidíme zde i 2 ptáčkaře z Belgie (soudíme tak podle SPZ). Kolem proletuje ledňáček, odněkud volá datel, létají tu racci bělohlaví a s velkým údivem sledujeme proletujícího bukáčka (209.). Chceme jít k rybníku Vrkoč, ale ti Belgičtí pozorovatelé tam něco mají. Nechceme jim to vyplašit, takže se jich radši ptáme (přitom zjišťujeme, že umí lépe česky než anglicky). A pán nám odpovídá: ,,Tam deti od bukaček - jidlo. " Z toho jsme usoudili, že tam zřejmě jsou schovaná mláďata od bukáčka a rodiče je krmí. Jinak na Vrkoči stejně nebylo nic zajímavého. Přesunuli jsme se tedy na Starý rybník, kde opět přelétl 1 kormorán malý. Lovily zde vlhy a nad rybníkem letěl i orel mořský

     Přesouváme se na VDNM, konkrétně na hráz mezi Dyjí a horní nádrží. Nejzajímavější jsou asi rybáci obecní a vlhy pestré. Pak jdeme na Strachotínské schody. Bohužel jediní bahňáci, které jsme tu viděli, byli pisíci. Obědváme ve Strachotíně. 

     Další pozorovačka je opět večer na Nesytu. Od rána sem přibyli vodouši tmaví (210.), jespák bojovný, lžičák pestrý, ale jinak nic zajímavého. 

     19.8. Jdeme opět ráno na Nesyt. Když tam přijdeme, překvapí nás kolpíci bílí, kteří stojí v zátoce, jen několik desítek metrů od nás. 

Kolpíci bílí (Platalea leucorodia) v Sedleci

Když se přesouváme na pozorovatelnu u Výtopy, vidíme na jednom místě létat asi 30 vlh. Zřejmě zde nocovaly. Na výtažnících u Nesytu nás překvapila zrzohlávka rudozobá. Z pozorovatelny vidíme např. kulíky, rybáky, celkem 18 volavek stříbřitých, ale jinak podobné složení druhů, jako včera. Když jedeme zpět do penzionu, vidíme milé překvapení - 2 dudky chocholaté

     V 9:20 jsme na Mlýnském rybníku v Lednici, kde byli určitě nejzajímavější ptáci za celý náš pobyt. Když tam přicházíme, tak na pozorovatelně potkáváme dalšího ornitologa, pana Vlacha. Povídáme si a čas běží. Přeletují tenkozobci (211.), pisili, racci, rybáci obecní i černí atd.. Najednou se mi do spektivu dostane pták, kterého jsem už někdy někde viděl, ale ne v ČR. Ano! Je to on! Kamenáček pestrý v prostém šatě. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem objevil kamenáčka! (Smích mě přejde v tu chvíli, kdy se podívám na avif a zjistím, že ho tu někdo viděl už včera večer). Tím ale zdaleka nekončíme. Vidím tu i dvojici spících břehoušů černoocasých, píská tu moudivláček, táta našel i racka malého (212.) a já zase vidím 2 husy s maďarskými límci. Většina těch ptáků se drží spolu na jednom místě. A právě do toho místa někdo jde. Zřejmě nějaký pracovník, který jde odklidit všechny mršiny. Všichni ti ptáci samozřejmě odlétají. S kamenáčkem se v duchu loučíme, ale co se dá dělat. Racek malý i břehouši se mi po chvíli daří opět najít, ale kamenáček ne. (Nějaký kamenáček se o několik dní později objevil na Nesytu, tak možná to byl on). Za zmínku ještě stojí 1 jespák obecný, ale pak už se loučíme s p. Vlachem a jedeme na Pastvisko. 

     Zde byl asi nejzajímavější druh jeden extra spolupracující orel mořský, který se dal pěkně vyfotit. 

Orel mořský (Haliaeetus albicilla) z Pastviska

     Odpoledne jsme navštívili Moravskou Novou Ves, kde jsem viděl lindušky luční a na místní Štěrkovně 2 kvakoše

     20.8. Začínáme opět na Nesytu. Hned po 10-ti minutách pozorování objevil táta na stromě podezřelého dravce. Já už mám svůj tip, ale ještě si ho schovávám. Když vzlétne, tak se moje podezření, že se jedná o mladého orla královského (213.) - LIFER - (235.) potvrzuje. Já také v rákosí vidím mladého chřástala kropenatého (214.). Jinak opět podobné druhy jako včera. 

     Pak jedeme na cyklovýlet z Břeclavi na soutok Moravy a Dyje a zpět. Po cestě vidíme 4 mořské orly a v Břeclavi v řece loví volavka stříbřitá

     Odpoledne se jedeme podívat na ptačí park Kosteliska. Když tam přijedeme, zjistíme, že celý mokřad je zarostlý, nic tu není a vlastně jsme sem jeli úplně zbytečně. Alespoň se mi povedla fotka vlh pestrých na drátech. 

Vlhy (Merops apiaster) z Kostelisek

     Naštěstí je hned vedle Jarohněvický rybník, kde vidíme poláky, rybáky, pisíky a všelijaké jiné druhy. Pak jedeme zpět do Sedlece. 

     20.8. Jdeme zase ráno na Nesyt, kde pozorujeme moudivláčka lužního, konipase luční, ale jinak stejné druhy jako předchozí dny. 

     Když už v penzionu máme po check-outu jedeme směr Olomouc, konkrétně Příkazy, kde hledáme zajímavé dravce. Pozorujeme zde čejky chocholaté, motáky lužní,  jestřába, orla mořského a ke konci pozorování i kolihu velkou, která chodila po poli. 

     A tím naše moravské dobrodružství končí. Cesta domů je dlouhá předlouhlá. Od Brna do Prahy je to jedna velká kolona. Ale domů jsme dojeli. 

     Pozorovali jsme celkem 96 druhů. Ale upřímně by bylo mnohem horší kdybychom viděli o 3 druhy více, než o 3 druhy méně. Viděl jsem 1 lifer (orel královský), 3 české lifery (tenkozobec opačný, kamenáček pestrý, orel královský) a 9 nových druhů do year listu (vlha pestrá, koliha velká, bukáček malý, kormorán malý, vodouš tmavý, racek malý, tenkozobec opačný, chřástal kropenatý, orel královský). Bylo to nádherné. Těším se, až se sem znovu vrátím. Kdyby někoho zajímalo, co všechno jsme viděli, odkaz na trip report je zde: eBird Trip report


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře