October Big day 2022

      Je sobota 8. října 2022 7:00 hodin, October big day 2022 už začal a my posloucháme první pěvce před domem. Vidíme sice jen 2, a to kosa černého (1.) a straku obecnou (2.) ale i to se počítá. 

     V 7:40 jsme na pozorovatelně u PR Nový rybník u Líní. Přeletují tu husy velké (3.), ale nechtějí si sednout. Dále je tu 80 kachen divokých (4.), 8 čírek obecných (5.), 3 kopřivky (6.) a 3 volavky popelavé (7.). Slyšíme strnada rákosního (8.), v keřích poletují sýkory modřinky (9.), na drátech sedí káně lesní (10.), holuby hřivnáči (11.) a hrdličky zahradní (12.). Po cestě do Vsi Touškova připisujeme bažanty obecné (13.), konipase bílého (14.) a vrabce polní (15.). Najednou táta zjišťuje, že na pozorovatelně zapomněl mobil, protože zkoušel, zda se neukáže moudivláček. Takže se vracíme. Ale ta cesta zase zpět do Líní se přeci jen vyplatila. Vidíme sojku obecnou (16.), vrabce domácí (17.), stehlíky obecné (18.)a na dráty si mezitím sedlo 200 špačků obecných (19.)

     Při cestě na Touškovský rybník pozorujeme na poli u Chotěšova krahujce obecného (20.) a u Stoda žlunu zelenou (21.) na stromě v aleji a cca 120 pěnkav obecných (22.) na slunečnici. 

     Na rybníku jsou v 8:55 jen kachny divoké, ale na dřevěné podložce je 7 racků chechtavých (23.). Na hromadě hnoje je pak strnad obecný (24.), červenka obecná (25.), rehek domácí (26.) a překvapivě také budníčci menší (27.). V keřích vidíme také ťuhýka obecného (28.), sýkoru koňadru (29.) a také první dnešní pěnkavu jikavce (30.). Na drátech jsou 2 strnadi luční (31.) a na střeše místního JZD poštolka obecná (32.). Poslední nový druh na této lokalitě byla přeletující vrána černá (33.)

     V 9:30 jsme v Mantově. Dnes se jdu po louce projít sám, protože táta nechce nechávat spektiv v autě, když je tu tolik lidí. Zpočátku nevidím nic. Pak vidím brhlíka lesního (34). Když se přiblížím k vodě, všechny kachny okamžitě odlétávají. Stejně to jsou pravděpodobně jen ty divoké. Vidím také slípku zelenonohou (35.), která přede mnou prchá do rákosí. Hlasem na sebe také upozornil ledňáček říční (36.), kterého chvíli i pozoruji. Vidím káni lesní, červenku ale i strakapouda velkého (37.), který se i typicky ozval. Při cestě zpět nalézám na louce hřib smrkový - další překvapení dnešního dne. U auta nalézáme také mrtvého krtka obecného

     V 10:10 jsme na Mlýnském rybníku v Přestavlcích. Na první pohled je rybník prázdný, ale když se podíváme dalekohledem, tak vidíme samce kopřivky obecné ve společnosti lysky černé (38.). Dále je tu polák chocholačka (39.) a na Osice je i hejno čížků lesních (40.)

     Pak se jedeme najíst do řeznictví v Dobřanech a pak pokračujeme. 

     Dnešice jsou neprůjezdné, takže to musíme objíždět až skoro přes Přeštice. I přes to jsme na Utopeném rybníku v 11:00. Okamžitě si všímám divné husy a mám podezření na běločelou. Teď ale na nějaké určování není čas, protože právě přilétá orlovec říční (41.) (219.), který bude lovit. 2 neúspěšné pokusy, ale pak má úlovek. Je to sice taková minirybka, ale aspoň něco. Myslím, že to bylo poprvé, co jsem viděl orlovce lovit. Ta husa nakonec je husa běločelá (42.). Docela brzké datum na severskou husu. Pak se z hladiny zvedají 2 husice nilské (43.) a plují zde i labutě velké (44.). Pak přeletuje krkavec velký (45.) a my pokračujeme. Tahle zastávka se docela vydařila. Mimochodem tohle byl můj 600. seznam odeslaný na eBird. 

Husa běločelá (Anser albifrons) na Utopeném rybníku ve Dnešicích

     Na Novém rybníku v Dnešicích jsou jen kopřivky. Přeletuje také hejno holubů hřivnáčů (300 ex.). Jediný druh, který jsme si zde připsali byl luňák červený (46.).

     Další zastávka je Merklínský rybník. Na hladině je cca 100 kachen, ale mezi nimi jsou min. 2 hvízdáci euroasijští (47.). Je zde také potápka roháč (48.) a přeletuje adultní orel mořský (49.)

     Na rybníku Drnovka jsme přesně ve 12:00. Jsou zde další hvízdáci a čírka. Opět je tu velké hejno hřivnáčů (500 ex.), ale hlavně 2 potápky malé (50.), které prchají do rákosí. Mezi pěnkavami nacházíme opět několik jikavců. Já si ještě dávám tousty, které nám včera večer připravila mamka🙂. 

     Když přejíždíme na Jivjany, projíždíme vsí jménem Nemněnice. Nad posekanou loukou tu létá 5 luňáků, 2 poštolky a 7 káňat! Když popojedeme o něco dál, vidíme několik krkavců a ťuhýka šedého (51.) na drátech. Na jednom dřevěném sloupu el. vedení tesá žluna šedá (52.) a nepřestane, ani když u ní zastavíme a koukáme na ni. 

     Na Jivjanech jsme v 13:00. Hned registrujeme volavky bílé (53.) a potápky roháče. Na hladině jsou ještě kopřivky, lysky a březňačky. Na Červeném rybníku dnes není nic. Přeletuje ale drozd kvíčala  (54.) a z lesa se ozývají mlynaříci (55.). Pak už tu nic zajímavého není.

     Poslední zastávkou je v 14:00 Přehýšovský rybník. Je zde spoustu volavek obou druhů a stehlíci, ale jinak vůbec nic. A to i přes to, že je rybník vypuštěný. 

     Okolo půl třetí jsme doma. 7,5 hodiny v terénu vyneslo 55 druhů ptáků. Odeslali jsme 10 kompletních + 4 nekompletní seznamy. Na October Big dayi 2021 jsme nebyli, ale 2020 jsme byli a viděli jsme 21 druhů včetně motáka pilicha.

PS: V noci jsme zkusili pozorování nočního tahu technikou, kterou doporučoval na FB R. Lučan. Jde o to, že spektivem koukáme na měsíc a pozorujeme ptáky, kteří v tom úhlu táhnou. Kolem půlnoci jsme ptáka viděli každé 2-3 minuty, což není špatné. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře