Nechranické překvapení

     V sobotu 12.11 jede táta do Hradce Králové, a proto jsme se s mamkou rozhodli, udělat si birdingtrip na sever Čech. Píšu tedy Lucce V., jestli se nechce přidat a odepisuje, že ano. 

     Ráno tedy vstávám v 6:30, v 7:00 vyrážíme natankovat a v 7:30 nabíráme Lucku. Cesta na jezero Milada trvá přes 2 hodiny, ale když si člověk s někým povídá, tak to uteče o poznání lépe. Do Ústí n. Labem přijíždíme krátce před třičtvrtě na deset a u jezera jsme v 9:50. 

     První druh, kterého si všímáme je kormorán velký, který se potápí a my si nejprve myslíme, že to je potáplice. Vzápětí Lucka hlásí, že vidí podobného světlého ptáka na hladině. ,,To bude zas ten kormorán. Ne?", říkám si. A ono ne! Je to totiž potáplice severní (222.). Je to nádherný pták. Když se zadíváme dál na jezero, téměř si ani nevšímáme, že k nám připlavala na cca 20 metrů!

Potáplice severní (Gavia arctica) na jezeře Milada
FOTO: Lucie Votrubcová

Zajímaví jsou i otužilci, kteří se tu koupají v 8°C. Poté slyšíme, v této roční době, neobvyklý hlas - budníčka menšího. Zajímavé zjištění. Na hladině je také min. 100 lysek, nějaké kachny divoké a 4 labutě. Na mole je asi 30 kormoránů a husice nilské. Když se přesouváme dál, tak ta potáplice plave kdovíproč stále za námi. Zastavujeme se u těch kormoránů, abychom zjistili, zda nemají kroužky. Po chvíli hledání zjišťuji, že kroužky opravdu nemají. Mezitím odněkud přilétlo hejnko 4 poláků velkých a již minimálně 5 minut létají nad jezerem. Ještě jsme si všimli přeletu 8 racků chechtavých a 1 bělohlavého. Vracíme se k autu a jedeme dál

Pohled na jezero Milada s labutí velkou (Cygnus olor)
FOTO: Lucie Votrubcová 

     Dále míříme do Mostu, kde obědváme v KFC. Pak míříme na známé Mostecké jezero. Je zde docela prázdno. 36 poláků chocholaček, 2 poláci velcí, 10 kormoránů, jen lysek je tu tak 230. Zajímaví jsou také 2 ťuhýci šedí, kteří letí nad jezerem. Racci jsou tu bělohlaví i chechtaví. Jinak tu ale nic zajímavého není, takže pokračujeme. 

     Další zastávkou je VN Újezd. Na křižovatkách před nádrží jsou silničáři, takže se mezi nimi musíme nějak proplést, a obsadili i parkoviště. Nakonec ale zaparkujeme a můžeme jít pozorovat. Vidíme 100 kormoránů, 180 bělohlavých a 90 chechtavých racků. Je tady i několik morčáků, tentokrát ale mezi nimi žádní podezřelí na m. prostředního nejsou. A v keřích je další budníček menší. Když popojedeme kousek dál, vidíme toho víc. 30 čírek, 3 lžičáky, několik volavek obou druhů, husice, ale také husy s límci. Přečetli jsme sice jen jeden a to červený, ale i to se počítá. Byla límcovaná v létě 2020 v Teplicích. 

     Když jedeme na Nechranici, tak před obcí Březno vidíme krásnou káni rousnou, která letí nad polem.

     Na Nechranici jsme v 14:45. Začínáme na jižním kraji hráze. Zatím nepozorujeme nic vzácného. Vlastně vidíme jen kachny divoké, lysky, potápky roháče a 75 morčáků velkých na hladině. Pak se přesouváme na takovou pozorovatelnu na západě nádrže. Vidíme hejno racků chechtavých, mezi kterými je 1 racek bouřní. Chová se tam velmi nenápadně. Když vlezeme na pozorovatelnu resp. vyvýšené molo spatříme další 2 potáplice severní

Potáplice severní (Gavia arctica) pod molem
FOTO: Lucie Votrubcová

Po chvíli jsou tak krotké, že se dají vyfotit jen z pár metrů.

Potáplice severní (Gavia arctica) z několika metrů
FOTO: Lucie Votrubcová

Na ostrůvku naproti je přes 300 velkých racků. Převažují samozřejmě bělohlaví, ale je tam i cca 10 středomořských a sem tam nějaký stříbřitý. Vidím tam několik vran černých a min. 2 šedé. Kolem proletěl i ledňáček a všude tu jsou slyšet drobní pěvci - sýkory, pěnkavy, brhlíci, střízlík. Je to tu nádherné. Jediné, co bych změnil, by byli ti hluční rybáři, kteří dokonce po těch potáplicích hodili kamenem. Najednou, když už odcházíme, koukne Lucka do stativáku a povídá: ,,Co to támhle je za divný kachny?" Kouknu na to, a rozklepu se. Byli tu už před týdnem, ale od té doby je tu nikdo nepozoroval, takže jsem ani nedoufal, že by se tu mohli objevit - turpani černí (223.) - LIFER - (240.)


Turpani černí (Melanitta nigra) uprostřed Nechranické vodní nádrže
FOTO: Lucie Votrubcová

Pak už se stmívá a my vyrážíme domů. Čeká nás ještě 2 hodinová cesta do Plzně. 

Krása Nechranické přehrady

     Myslím, že se tento výlet vydařil. Pozorovali jsme celkem 45 ptačích druhů a měli jsme krásné překvapení na konec. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře