Trochu jiný Big day

     Je pátek, 12.5. a já čekám před OC Olympia v městské části Plzeň - Černice. Za chvíli tu bude David a vyrazíme na Stožec. Tři dny budeme v srdci Šumavy pozorovat ty nejskrytější ptáky tohoto biotopu. 

     V 18:00 odjíždíme směrem na Horažďovice a v 18:40 se zastavujeme na naší první zastávce - Myslívský rybník. Nejzajímavějším druhem je tu zatím racek bělohlavý na hladině, ale při odjezdu slyšíme hlas lejska bělokrkého (150.) - LIFER - (251.)

     Další zastávkou je rybník hned vedle, a sice rybník Kovčínský. Nejběžnějšími ptáky na hladině jsou bezpochyby potápka roháč kopřivka obecná. Ve vzduchu převládají vlaštovky s jiřičkami. I tento rybník ale opouštíme a v 19:00 vyrážíme dál. 

      Tentokrát už bez zastávky dojedeme okolo 21:00 do Stožce. Tam už čeká Honza Studecký, Jaroslav Závora, Kuba Vlček, Robert Javorský a další. Po menší večeři jdeme s termovizí na prohlídku Stožeckých luk. Kromě srnky, lišek a několika laní jsme také objevili nocujícího konipase horského nad řekou. Po cca dvouhodinové procházce se vracíme do Environmentálního střediska Stožec, kde přespíme.


     Dnes je 13. května 2023 a je Big day. Po tříhodinovém spánku vstáváme ve 4:00 a náš Big day právě začíná. Na nic nečekáme a vyrážíme směr Třístoličník. Zde jsou prvními druhy křivka obecná (151.), králíček obecný i ohnivý, kos černý a střízlík obecný

Křivka obecná (Loxia curvirostra) na parkovišti u Třístoličníku

Po asi dvacetiminutové procházce mlhou konečně přicházíme na Třístoličník, odkud se vydáváme menší cestou na průzkum okolí. Najednou se cca 20 metrů od nás zvedne silueta jakoby ,,větší slepice" a odlétá směrem do mlhy. ,,Tetřev!" zašeptal nevěřícně Honza. Díky termovizi ho dohledáme a pak už se jenom stativákem kocháme trčící hlavou tohoto ikonického a majestátního ptáka. Po tom, co se dostatečně nabažíme pohledem na (pravděpodobně samičku) tetřeva hlušce (152.) - LIFER - (252.) napadá nás, že bychom měli zavolat i ostatním kolegům, kteří jsou právě v terénu. V tom nám tetřev ale mizí z dohledu, a tak pokračujeme dále. Trošku jsme doufali v kosy horské, ale ti se nám neukázali. Třístoličník opouštíme s 15 druhy na kontě. 

Hlava tetřeva hlušce (Tetrao urogallus)

     V 7:15 přijíždíme na další lokalitu, kterou jsou louky u Dobré. Vidíme lindušky lesní (153.), bramborníčky hnědé a nádherný pár jeřábů popelavých. Dále také slyšíme bekasinu otavní. Tetřívci, kteří tu ještě před pár lety hojně tokali, tu už asi nejsou. A kdo ví, jestli se sem ještě někdy vrátí... Z Dobré odjíždíme se 41 druhy. 

Jeřábi popelaví (Grus grus) u Dobré

     Na Radvanovickém vrchu připisujeme jen sýkoru parukářku a holuba doupňáka a míříme opět do Stožce. 

         Ve Stožci ještě připisujeme druhy jako konipas horský či zvonohlík zahradní atd. V 9:15 nasedáme do vlaku a jedeme do Nového Údolí. Zde Honza povede vycházku pro asi 20 lidí a já s Davidem mu budeme asistovat. Za 4 hodiny jsme ušli 6 kilometrů a pozorovali jsme celkem 30 druhů ptáků včetně lindušky lesní, drozda brávníka, holuba doupňáka a další. Poté opět nasedáme do vlaku a s 58 druhy přijíždíme zpět do Stožce. 

Linduška lesní (Anthus trivialis)

     Pak následuje rychlý oběd. Možná čekáte, že po deseti hodinách chození bychom mohli jít na chvíli spát, že? Ale co byste chtěli čekat od birderů? Teď už jen já, Honza a David jdeme na menší procházku. Prvními zajímavými druhy jsou ťuhýk obecný bramborníček hnědý. Za chvíli pozorujeme i krásného včelojeda lesního (154.). Krásně se nám ukázal také jeden samec lejska černohlavého, který se nechal perfektně vyfotit. Po půlhodině se vracíme. Jsme spokojeni. Jen Honza pořád naštvaně opakuje: ,,V tomhle lese není jediná uralka!" A najednou se asi 40 metrů před námi snáší ze stromů jakýsi světlý pták, přelétá přes cestu a sedá si na nejbližší břízu. Ano, to je on. Puštík bělavý (155.) - LIFER - (253.), řečený uralka. Chvíli se kocháme, a pak už voláme ostatním, ať se na tu nádheru také přijdou podívat. Za hodinu a půl se náš puštík asi čtyřikrát přesednul a dvakrát zalovil. Pak zaletěl hluboko do lesa, a tím se s námi prozatím rozloučil. 

Lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca)

Puštík bělavý (Strix uralensis)

     Když jsme přišli zpět do Stožce, tak už tam čekal RNDr. Luděk Bufka, který nám pověděl něco o letounech Šumavy. Konkrétně o netopýrech a vrápencích. Okolo půl desáté večer se pak jdeme po netopýrech podívat. Hned za začátku slyšíme sýce rousného (156.) - LIFER - (254.), poté puštíka obecného a za chvíli se nám zase ozve uralka. Pak se vracíme a opět uléháme po půlnoci. Náš Big day 2023 měl přesně 65 druhů.  


     Další den, 14.5. vyrážíme celá skupina ke Stožecké kapli. Po cestě opět potkáváme našeho včelojeda a i za bílého dne nám opět houkla uralka. Kromě sokolů stěhovavých (157.) už nic nevidíme, a tak se vracíme. Najednou zničehonic chodí v koňské ohradě 2 páry konipase lučního severoevropského (ssp. thunbergi). Jsou zde i zástupci normálního konipase lučního středoevropského (ssp. flava) z toho 1 má znaky k. lučního italského (ssp. cinereocapilla) a další zase znaky k. lučního anglického (ssp. flavissima). Po chvíli se všichni konipasi zvedají a letí kamsi. Když tedy pak dokráčíme do Stožce, tak se rychle naobědváme a pomalu odjíždíme. 

Konipas luční (Motacilla flava) - pták se znaky ssp. flavissima

Konipas luční severoevropský (Motacilla flava thunbergi)

     Cestou se ještě s Davidem zastavujeme u Horažďovic na Babínských rybnících, kde nás potěšil samec čírky modré

     No, a to je prosím vše. Za 3 dny strávené na Šumavě jsme pozorovali 67 ptačích druhů. Když k tomu připočtu i rybníky cestou tam i zpět, máme druhů 85. Pro mě to byla zase nová ptáčkařská zkušenost a jsem moc rád, že jsem tam mohl ty 3 dny být. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře