Drop na Rakovnicku

      Dne 2.9.2023 se na avifu objevila zpráva o výskytu dropa velkého nedaleko Plzně (byť stále ještě ST kraj). Já mám zítra v plánu kroužkování s Davidem M., ale třeba se tam ještě dostanu.

     Chytání probíhá docela poklidně. Máme rákosníka obecného a jednoho modráka. Místní birdeři už organizují twitcherské akce. Do toho mi zazvoní telefon - je to táta. Taky jedou na dropa a ptá se, jestli se nechci přidat. Já tedy souhlasím (I když se mi od sítí moc nechce) a za chvíli už přijíždí rodiče a jedeme směr Kralovice. 

     Asi po hodině cesty překračujeme za Kožlany krajskou hranici a koukáme po lidech v poli. Vidíme auto Petra Kašpara, který by tu už měl být. Chvíli po nás přijíždí další posádka - Libor Schröpfer, Milan Haas a Jan Haber. Všichni se vydáváme směr drop, když najednou vidíme v dálce letět takovou "divnou volavku" při pohledu dalekohledem je to jasné - letící drop velký (218.) - LIFER - (281.). Myslím, že nikdo z nás nečekal že ten den ho uvidíme letět. Za 15 vteřin přichází zpráva od Petra: ,,Právě ho zvedl vlak, nová pozice zde" a posílá ještě souřadnice. Nás ještě potěšil včelojed lesní kroužící v dálce. Za chvíli se s Petrem osobně setkáváme a společně jedeme na novou pozici našeho dropa. Zastavujeme na polní cestě a i na 300 metrů poznáváme na horizontu siluetu toho majestátního zvířete. Rozbalujeme stativáky, dalekohledy a fotoaparáty a koukáme. Je zajímavé, že pták je cca v půlce cesty mezi německou a slovenskou skupinou, takže těžko říct, odkud doopravdy je. Po tři čtvrtě hodině dropa opouštíme. Vidíme ještě 15 holubů doupňáků a 2 motáky pochopy a to je ze zajímavějších druhů všechno. Opět skvělý den.

Drop velký (Otis tarda)

Na fotce s domem aneb drop v civilizaci

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře