Jak je dobré míti Libora

     Ráno, v sobotu 3. září to vůbec nevypadalo na nějak zajímavý den. Vlastně až do 10:15 jsem byl přesvědčený, že dnes na ptáky nepojedeme. Chtěli jsme si totiž s tátou udělat cyklovýlet. 

     Právě v 10:15 píše Libor do WhatsAppové skupiny, že na poli u Přehýšova našel kulíky hnědé (7ex.). Libor je hledá opravdu pečlivě. I v noci poslouchá, jestli nějakého neuslyší alespoň přeletovat😃. A tady vidíte, jak se vyplácí být na pozoru. Hned, jak si toho všimnu, běžím za tátou, jestli bychom mohli dnešek trochu překopat. Táta souhlasí. Rychle do sebe naládujeme polívku a vyrážíme do Přehýšova. Libor píše, že kulíků je teda 10. 

     Po dálnici jsme zde za 20 minut. Voláme Liborovi, který nás naviguje. Na místě už stojí Pavel S. s Robertem M. a kulíky hnědé (217.) - LIFER - (237.) nám ukazují. 


Kulík hnědý (Charadrius morinellus) objektivem Petra Kašpara

Jsem ohromně šťastný. Rozbalujeme náš stativák, kterým se také kulíky kocháme. Po chvíli lezeme na posed, ze kterého jsou vidět ze shora, takže se nám hůře schovají. A taky tam nesvítí slunce, takže se lépe fotí. 

Na kulíkovi hnědém (Charadrius morinellus) je zajímavá i jeho kresba na zádech
FOTO: Petr Kašpar

Celkem počítáme minimálně 8 kusů. Když po hodině a půl strávené s kulíky odjíždíme, mineme se s Františkem Pochmonem, který právě přijíždí. Ukazujeme mu kulíky a pak už definitivně odjíždíme. 

A další kulíci (Charadrius morinellus)
FOTO: Petr Kašpar

      Odpoledne ještě přijíždí další birdeři, kteří počty ještě navyšují. Poslední byl Petr Kašpar, který je viděl odlétat a napočítal dokonce 17ex! Kuriozní je, že Libor v neděli ráno píše, že kulíci jsou stále na lokalitě😁 (15ex.). Bylo by zajímavé, kdyby to bylo 2. hejno. Ale to už nezjistíme. Každopádně, Libore, díky!

     Za poslední rok objevil Libor už 3 megararity: luňce šedého (11.9.2021, Chotěšov), lyskonoha ploskozobého (29.5.2022, Líně) a teď ty kulíky. Je to jak říkám: 

,,Je dobré míti Filipa Libora"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První racek malý

Birding na Fuerteventuře